Mali cuntası ile Fildişi Sahili arasındaki 'tutuklu asker' gerilimi sonlanıyor

Mali cuntası ile Fildişi Sahili arasındaki 'tutuklu asker' gerilimi sonlanıyor

Mali cuntası, geçen aylarda tutuklanan 49 Fildişi Sahili askeri için af kararı çıkardı.

(Fotoğraf: MINUSMA/Marco Domino)

Mali'deki askeri cunta yönetimi, 3'ünü ölüme, 46'sını 20 yıl hapse mahkum ettiği Fildişi Sahilli askerler hakkında af kararı çıkardı.

Cunta Sözcüsü Albay Abdoulaye Maiga tarafından yapılan açıklamada, cunta lideri Albay Assimi Goita'nın tutuklanan askerleri serbest bırakma kararı alarak, bilhassa Mali ve Fildişi Sahili arasında olmak üzere bölge ülkeleriyle barışa, diyaloga, pan-Afrikanizmin yayılmasına, kardeşlik ve daim ilişkilere bağlı olduğunu bir kez daha ortaya koymuş olduğunu söyledi.

Mali cunta lideri Goita'nın af kararı, ülkeye yasa dışı bir şekilde girdikleri iddia edilen ve gözaltında bulunan 46 Fildişi Sahili askerini 20 yıl hapis ve 3'ünün de idam cezasına çarptırılmasının ardından geldi.

Ne olmuştu?

Fildişi Sahili'nden Mali'ye gelen 49 asker, 10 Temmuz'da Mali Uluslararası Havalimanı'nda cunta yönetimi tarafından gözaltına alınmıştı. Fildişi Sahilli askerler arasında bulunan 3 kadın asker ise daha sonra serbest bırakılmıştı.

Mali'deki cunta yönetimi, Fildişi Sahilli askerlerin tutuklanma nedeni olarak askerlerin izin dışı uçuş ile ülkeye geldiklerini ve paralı asker olduklarını savunuyordu.

Askerlerinin bırakılması için art arda taleplerde bulunan Fildişi Sahili'nden gelen açıklamada ise, askerlerin BM Barış Gücü misyonu altında güvenlik ve lojistik destek sağlamak üzere ülkeye iniş yaptığı belirtilmişti.

Kaynak: Mepa News

tg-003.jpg

İlgili Haberler
Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Mepa News, yapılan yorumlardan sorumlu değildir. Her bir yorum 600 karakterle (boşluklu) sınırlıdır.