Pakistan ve Hindistan arasındaki gerilimde son gelişmeler

Pakistan ve Hindistan arasındaki gerilimde son gelişmeler

Pakistan, Keşmir'de Hindistan'a ait iki askeri hava aracını düşürdüğünü açıkladı.

Hindistan ile Pakistan arasında Keşmir saldırısıyla başlayan gerilim, Hindistan'ın Pakistan içerisindeki bombardımanı ve Pakistan'ın Hint güçlerine ait iki hava aracını düşürmesiyle arttı.

Gerilim hattından son gelişmeler:

3 Mart

-  Pakistan kontrolündeki Keşmir'de çatışmalar sebebiyle en az 200 aile evlerini terk ederek daha güvenli bölgelere sığındı.

-  İngiltere Başbakanı Theresa May, Pakistan Başbakanı İmran Han ile yaptığı görüşmede Pakistan'ın ülkedeki silahlı gruplara karşı gerekli adımları atması gerektiğini dile getirdi.

-  Pakistan'ın Lahor şehrinde Cemaat-i İslami, Keşmir'de grubun yasaklanmasını protesto etti.

-  ABD, Pakistan'ın son olaylarda F-16'ları kullanımına dair bilgileri araştırma kararı aldı. ABD'nin İslamabad Büyükelçiliği, Hindistan'a ait savaş uçağının düşürülmesinin, ABD ile Pakistan arasındaki F-16 satış anlaşmasının hükümlerini ihlal etmiş olabileceği düşüncesinde. Pakistan ise durumun bir meşru müdafaa olduğunu ifade ediyor.

2 Mart

-  Hindistan kontrolündeki Keşmir'e bağlı Kupvara ilçesinin Handvara bölgesinde Hint güçleri ve silahlı gruplar arasındaki çatışmalar sürüyor. Şimdiye dek Hint güçlerinden üçü asker, ikisi polis olmak üzere toplam beş kişi öldürüldü.

1 Mart

-  Pakistan ordusu, Keşmir'de kontrol hattında yaşanan çatışmalarda iki askerinin öldürüldüğünü açıkladı.

-  Keşmir'i ikiye ayıran kontrol hattında çatışmalar devam ediyor. Hindistan polisi, Hindistan kontrolündeki Keşmir'de Pakistan bombardımanı sonucu bir anne ile iki çocuğunun hayatını kaybettiğini aktardı.

-  Keşmir'de kontrol hattı üzerinde çatışmalar gece boyunca devam etti. Hindistan'ın, pilotun iadesine rağmen saldırılarının şiddetini artırdığı göze çarpıyor. Yerel kaynaklar, Pakistan kontrolündeki Keşmir'de çok sayıda sivilin yaşamını yitirdiğini rapor ediyor.

-  Hindistan kontrolündeki Keşmir'in Kupvara bölgesinde çıkan çatışmalarda 4 Hint askeri, 2 silahlı grup mensubu ve bir sivil öldü.

-  İki ülke arasında karşılıklı suçlamalar, pilotun iadesine rağmen devam ediyor. Hindistan Pakistan'ı teröre destek olmakla suçlarken, Pakistan Hindistan'ın iki ülke arasında gerilimi artırdığı görüşünde.

-  Pakistan, elinde tuttuğu pilotu Hindistan'a iade etti. Hindistan, pilotu coşkulu bir biçimde karşıladı.

28 Şubat

-  Hindistan, Cemaat-i İslami'nin Keşmir'de faaliyet gösteren kolunu yasaklama kararı aldı. Hindistan yönetimi, grubu Keşmir'deki silahlı faaliyetlere destek olmakla suçladı.

-  Hindistan'da iktidardaki BJP'nin muhalifleri, Başbakan Narendra Modi'yi, yaklaşan seçimlerde oy kazanmak için Pakistan ile yaşanan krizi siyasileştirmekle suçladı.

-  ABD Dışişleri Bakanı Mike Pompeo, iki ülkeye gerilimi artırmamaları çağrısında bulundu.

-  Pakistan bugün yerel saatle 18.00'da hava sahasını açmayı planlıyor.

-  İki ülke arasında çatışmaların yaşandığı bölgenin haritası:

basliksiz-2-006.jpg

- Pakistan Başbakanı İmran Han, Hindistan ile yaşanan gerilime ilişkin Türkiye Cumhurbaşkanı Erdoğan ile görüşeceğini dile getirdi.

- Pakistan Başbakanı İmran Han, yakalanan Hindistanlı pilotun barış yolunda bir jest olarak yarın serbest bırakılacağını açıkladı

-  Hindistan Başbakanı Narendra Modi iki ülke arasındaki gerginliğe dair açıklamalarda bulundu. Modi, Pakistan'ı Hindistan'a karşı terörü desteklemekle suçlarken, "Hindistan bir bütün olarak savaşacak ve kazanacak" şeklinde konuştu.

-  Pakistan, "İki ülke arasındaki gerilimi düşürecekse Hint pilotu serbest bırakabileceklerini" açıkladı.

-  Hintli kaynaklar, Hindistan kara, hava ve deniz kuvvetlerinin bugün yerel saatle 17.00'da ortak bir basın brifingi gerçekleştireceğini aktardı.

-  ABD Başkanı Donald Trump, iki ülke arasındaki gerilimin sona ermesini umduğunu dile getirdi.

-  Pakistan ve Hindistan'ı birbirine bağlayan tren yolu geçici olarak kapatıldı.

-  Pakistan sivil havacılık yetkilileri, ülkenin hava sahasının ticari uçuşlara Perşembe günü de gece yarısına kadar kapalı olacağını açıkladı.

27 Şubat

-  Hindistan Dışişleri Bakanlığı, Pakistan elindeki pilotun kendilerine teslim edilmesini talep etti.

-  Keşmir'de iki tarafı ayıran kontrol hattında gece boyunca çatışmalar ve karşılıklı atışlar devam etti. Yerel kaynaklar, herhangi bir can ve mal kaybına dair bir bilgi aktarmadı.

-  Hindistanlı yetkililer, Pakistan'ın yakalanan Hint pilotun görüntülerini paylaşmasını eleştiren açıklamalar yaptı.

-  Çatışmaların başlangıcından bu yana Türkiye, Çin, İran, İngiltere, Almanya, Avrupa Birliği gibi birçok taraf, Hindistan ve Pakistan'a itidal çağrısı yaptı.

-  Bahreyn ve Birleşik Arap Emirlikleri Pakistan'a tüm uçuşları iptal etti.

-  Pakistan Başbakanı İmran Han gerilimi azaltacak bir açıklama yaptı. İmran Han, Hindistan ile diyaloğa açık olduklarını söyledi.

Hindistan ile görüşme çağrısında bulunan Han, nükleer silahlara sahip iki ülke arasında yaşanan çatışmalarla tırmanan gerilimin azaltılması için 'aklıselimin galip gelmesin umduğunu' ifade etti.

BBC Türkçe'nin haberine göre Han televizyonlardan canlı yayınlanan konuşmasında, "Tarih bize savaşların yanlış hesaplamalarla dolu olduğunu gösteriyor. Benim sorum, elimizdeki silahlar düşünüldüğünde bu yanlış hesaplamayı yapmanın bedelini ödeyip ödeyemeyeceğimiz. Oturup konuşmalıyız" dedi.

-  Hindistan, bir Pakistan savaş jetini düşürdüklerini ve kendilerinin de bir savaş uçağı kaybettiklerini açıkladı.

-  Hindistan'ın eski Washington büyükelçisi Lalit Mansingh Pakistan'ı uyardı ve "stratejik itidal" politikalarının artık devam etmediğini ifade etti.

-  Hindistan ve Pakistan, hava sahalarını kısmen kapattı ve ülke üzerindeki bazı uçuşları durdurdu.

-  Çin, bölgede iki ülke arasında itidalin korunması çağrısı yaptı.

-  Pakistan Silahlı Kuvvetleri sözcüsü Tümgeneral Asıf Gafur, durumun bir savaşa dönüşmesini istemediklerini belirtti.

-  Hindistan, Pakistan'ın elinde bir pilotun olduğunu başlangıçta reddederken, daha sonra yapılan açıklamada durumu kabul etti. Pakistan yakalanan pilotun görüntülerini yayınladı.

- Gerilimin ardından iki taraf da birçok sivil havaalanını uçuşa kapattı.

-  Hindistan kaynakları, bölgede Pakistan'a ait bir F-16 savaş jetinin düşürüldüğünü öne sürdü. Pakistan jetinin düşürüldüğüne dair bilgiler bağımsız kaynaklarca doğrulanmış değil.

- Pakistan, Keşmir'de Hindistan'a ait iki askeri hava aracını düşürdüğünü açıkladı.

Bölgeden aktarılan bilgilere göre, Pakistan güçleri, Keşmir'deki kontrol hattını ihlal eden iki hava aracını düşürdü. Hava araçlarının türü bilinmiyor. Yerel kaynaklar, düşürülen hava araçlarının bir helikopter ve bir savaş jeti olduğunu öne sürdü.

Pakistan Silahlı Kuvvetleri sözcüsü Tümgeneral Asıf Gafur, Twitter'dan yaptığı açıklamada, Pakistan hava sahasını ihlal eden iki Hint askeri hava aracının düşürüldüğünü belirtti. Gafur, düşürülen hava araçlarından birinin Pakistan, diğerinin ise Hindistan kontrolündeki Keşmir'e düştüğünü dile getirdi. Pakistan Silahlı Kuvvetleri sözcüsü, bir Hindistan pilotunun ise yakalandığını açıkladı.

Kaynak: Mepa News

İlgili Haberler
HABERE YORUM KAT
UYARI: Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Mepa News, yapılan yorumlardan sorumlu değildir. Her bir yorum 600 karakterle (boşluklu) sınırlıdır.