YPG'den Rusya ve İran'a: Türkiye'nin harekatını durdurun

YPG'den Rusya ve İran'a: Türkiye'nin harekatını durdurun

YPG'nin Rusya ve İran'a Türkiye harekatının önünde engel oluşturmaları için yaptığı çağrı askeri bir destekten çok diplomatik bir yardım istemi izlenimini veriyor.

PKK'nın Suriye kolu YPG, Rusya ve İran'a yaptığı çağrıda Suriye'nin kuzeyinde YPG kontrolünde bulunan bölgelere yönelik Türkiye'nin olası harekatının iptal edilmesi için çaba göstermelerini talep etti.

YPG kaynakları tarafından yapılan açıklama, Ankara'nın Suriye'nin kuzeyine yeni bir operasyona hazırlandığı bir dönemde Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, Türkiye Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ve İran Cumhurbaşkanı İbrahim Reisi'nin başkent Tahran'da yakın zamanda gerçekleştireceği görüşmelerden hemen önce geldi.

YPG Genel Komutanı Mazlum Abdi, Moskova ve Tahran yönetimlerini, Türkiye'nin olası planlarına karşı hareket etmeye çağırdı. Abdi ayrıca, ABD liderliğindeki Uluslararası Koalisyon güçlerini güncel tehditlere karşı 'etkisiz' pozisyon almakla suçladı.

Ancak halihazırda Rusya Dışişleri Bakanlığı'ndan Haziran ayında yapılan açıklamada, "Ankara'nın Suriye'de zaten sıkıntılı olan durumun tehlikeli bir şekilde kötüleşmesine yol açabilecek eylemlerden kaçınacağını umuyoruz." ifadelerini kullanmıştı.

Uluslararası Koalisyon son dönemde YPG bölgelerine bir ziyaret gerçekleştirmiş ve bu görüşmelerde askeri meseleler ele alınmıştı.

Öte yandan ABD Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Ned Price, ülkesinin Türkiye’nin Suriye’nin kuzeyine olası askeri operasyonuna ilişkin duyduğu endişeyi yineleyerek, “Mevcut ateşkes hatlarının ötesine geçecek herhangi bir yeni tırmanış IŞİD’le ortak mücadele çabalarını geriletir” demişti.

Türkiye'nin Suriye kuzeyinde faaliyetlerini artırmasının YPG'yi ABD öncülüğündeki Uluslararası Koalisyon'a karşı tepki göstermesini tetiklemiş olabileceği üzerinde duruluyor.

ABD'nin de Türkiye'nin harekatını duyurması sonrası Ayn el Arab (Kobani) , Rakka ve Tabka kentlerini ziyaret edip öz konusu bölgelerde yeniden askeri güç varlığının sağlanması konusunda anlaştığı ifade ediliyordu.

Türkiye Cumhurbaşkanı Erdoğan, YPG kontrollü bölgelere bir harekat düzenleneceği planlarını mayıs ayında ilan etmişti. Harekatın başlaması durumunda Türkiye'nin Suriye kuzeyinde dördüncü sayılacak operasyon sinyali sonrası Esed rejimi ile YPG arasında ortaklıklar kurulmuş hatta İran destekli milisler de kuzeye sevk edilmişti.

Öte yandan YPG, Rusya ve Esed rejimi ile yaptığı görüşmelerin ardından rejim güçlerinin Ayn el Arab ve Menbiç gibi bölgelerde yer edinmesine izin vereceğini ifade etmişti. O günden bu yana Esed rejiminin de söz konusu bölgelerin yanı sıra Suriye'nin kuzeyine yönelik askeri sevkiyatı hız kesmeden devam ediyor.

Türkiye'nin söz konusu harekat planlarını duyurmadan evvel YPG ile Esed rejimi güçleri arasında zaman zaman gerilimlerin arttığı biliniyordu. Ancak Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın bu duyurusunun iki güç arasındaki tansiyonu düşürdüğü kaydediliyor.

İran ve Rusya'nın YPG çağrılarına kulak kesilmesi durumunda, Türkiye'yi Suriye harekatından caydırılması için birçok diplomatik girişime başvurmaları bekleniyor.

Kaynak: Mepa News

280.jpg

İlgili Haberler
Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Mepa News, yapılan yorumlardan sorumlu değildir. Her bir yorum 600 karakterle (boşluklu) sınırlıdır.