Mepa Haber Merkezi

Mepa Haber Merkezi

40 yıl önce uzay boşluğunda gizemli bir mesaj kaydedildi: Wow!

40 yıl önce uzay boşluğunda gizemli bir mesaj kaydedildi: Wow!

Bundan 40 yıl önce, 1977 yılının Ağustos ayında, ABD'nin Ohio eyaletindeki "Big Ear" gözlemevinde oldukça ilginç bir mesaj kaydedildi. Gözlemevinde radyo vericileri üzerinde çalışmalar yürüten bir grup gök bilimci uzay boşluğunda 72 saniye süren güçlü bir sinyal aldı. Gözlem ekibinden Jerry Ehman bu tuhaf sinyali mesaja dönüştürdüğüne şaşkınlığı daha da arttı, mesajda "Wow" yazıyordu.


"6EQUJ5" değeri "Wow" mesajına karşılık geliyor.

Mesajın kaydedildiği tarihten bu yana birçok bilim insanı bu gizemli sinyalin nasıl oluştuğunu açıklamaya çalışsa da bugüne kadar tatmin edici bir argüman ortaya konulamadı. Sinyalin kaynağının bir astroit, yıldız veya Dünya olması mümkün olmadığından "wow" mesajı kimileri için uzaylıların varlığının bir kanıtı olarak sunuldu.

40 yıl sonra anlaşıldı

Esrarengiz sinyalin kaynağı ancak 40 yıl sonra bilimsel olarak açıklanabildi. Gezegen Bilimi Merkezi (CPS) araştırmacılarından Antonio Paris sinyalin, bir kuyrukluyıldıza eşlik eden hidrojen bulutundan gelmiş olabileceğini öne sürdü. Paris'e göre kuyrukluyıldızın hareket halinde olması bu süre boyunca sinyalin yeniden alınmasını engellemiş olabilirdi. Antonio Paris'in tezini değerlendiren Big Ear gözlemevi araştırmacıları sinyalin kaydedildiği tarihlerde Gibbs ve Christinsen isimli iki kuyrukluyıldızın henüz keşfedilmemiş olduğunu farkettiler. Sinyalin kaynağının bu iki kuyrukluyıldız olabileceğini düşünen araştırmacılar 2016 yılının Kasım ayı ile 2017'nin Şubat ayına kadar kuyrukluyıldızları gözlemleme imkanı buldular.


Big Ear Radyo Gözlemevi

Dört ay süren gözlem sürecinin sonunda Christensen kuyrukluyıldızından gelen radyo sinyalleri 40 yıl önce kaydedilen "wow" sinyaliyle eşleşti. Diğer kuyrukluyıldızlar üzerinde de sonuçları kontrol eden araştırmacıların bulguları doğrulandı. 40 yıl boyunca gizemini koruyan "wow" mesajının bir kuyrukluyıldızdan kaynaklandığı ortaya çıktı.

Kaynak: Mepa News

Bu yazı toplam 2807 defa okunmuştur
Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Mepa News, yapılan yorumlardan sorumlu değildir. Her bir yorum 600 karakterle (boşluklu) sınırlıdır.
Mepa Haber Merkezi Arşivi