İsrail'de hükümeti kurma görevi Netanyahu'da

İsrail'de hükümeti kurma görevi Netanyahu'da

İsrail Cumhurbaşkanı Isaac Herzog, hükümeti kurma görevini bugün eski Başbakan Benyamin Netanyahu'ya veriyor.

Daha önce 12 yıl iktidarda kalan ve yolsuzluk suçlamasıyla yargılanan Netanyahu, aşırı sağdaki ortaklarıyla birlikte İsrail'de yıllardır süren siyasi istikrarsızlığı sona erdirmeye çalışacak.

Cumhurbaşkanı’nın kararı, geçen hafta yapılan genel seçimlerde İsrail Parlamentosu Knesset’e seçilen tüm partilerin liderleriyle görüştükten sonra Herzog’un ofisi tarafından açıklandı. Pazar günü Netanyahu'ya görevi resmen sunacak olan Herzog, 120 sandalyeli Knesset'te çoğunluğu sağlayacak bir koalisyon kurması için sağcı lidere bir ay süre tanıyacak.

Netanyahu, 2021'de geniş ama hassas bir koalisyon tarafından devrilmeden önce İsrail'i üst üste 12 yıl yönetmişti. Netanyahu'nun 1 Kasım’da yapılan ve son dört yılın beşincisi olan seçimlerdeki geri dönüşü, İsrail'in 2019'dan bu yana ilk kez rahat bir çoğunluğa sahip uyumlu bir hükümete kavuşmasını sağlayabilir.

"Aşırı sağcıların iktidara gelmesi Arap vatandaşlar ile gerilimi artırabilir"

Ancak Netanyahu'nun Arap karşıtlığı ve yargı sistemini elden geçirme tehditleriyle manşetlere çıkan aşırı milliyetçi bir partiyle ittifak kurması, İsrail tarihinin en sağcı ve dindar hükümetini iktidara taşıyacak.

Netanyahu'nun koalisyon ortaklarından aşırı sağcı milletvekili Itamar Ben Gvir, rakip milletvekillerini sınırdışı etme, askerlere Filistinliler’i vurma konusunda daha fazla özgürlük tanıma ve işgal altındaki Batı Şeria'nın bazı bölgelerinde Filistinliler’in özerkliğine son verme sözü verdi.

Ben Gvir dün de, ırkçı haham Meir Kahane'ye övgü dolu sözler söyledi. Ben-Gvir, 1990'da New York'ta öldürülmeden önce parlamentoya girmesi yasaklanan Kahane'nin öğrencisiydi. Ben Gvir'in kamu güvenliği gibi kilit bir bakanlığa atanması, İsrail'in Arap azınlığı ile gerilimi arttırabilir ve Kudüs'te istikrarsızlığı ve düşmanlıkları tırmandırabilir.

Arap milletvekili Aida Touma-Sliman, Associated Press haber ajansına yaptığı açıklamada, Herzog'a bugün bu korkularını dile getirdiğini ve hükümetin "daha önce terörizmi desteklemekten hüküm giymiş kişileri dahil etme olasılığının geceleri uykularını kaçırdığını" söyledi.

Herzog, Knesset'in 64 üyesinin Netanyahu'yu başbakan olarak önerdiğini ve bunun da Netanyahu'ya parlamentoda açık bir çoğunluk sağladığını söyledi.

Kaynak: Amerika'nın Sesi

280.jpg

İlgili Haberler
Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Mepa News, yapılan yorumlardan sorumlu değildir. Her bir yorum 600 karakterle (boşluklu) sınırlıdır.