Suudi Arabistan ile İsrail ilişkilerini normalleştirmeye mi hazırlanıyor?

Suudi Arabistan ile İsrail ilişkilerini normalleştirmeye mi hazırlanıyor?

İsrail Dışişleri Bakanı Eli Cohen, gelecek dönemde Suudi Arabistan'ı ziyaret edebileceğini ve bu yıl içinde bir Arap ülkesinin İsrail'le normalleşeceğini ilan etti.

İsrail Dışişleri Bakanı Eli Cohen, Suudi Arabistan'a olası bir ziyaretin masada olduğunu söyledi.

Eli Cohen, Azerbaycan'a yaptığı ziyarette İsrail merkezli Ordu Radyosu'na konuştu.

Gelecek vakitlerde Suudi Arabistan'a bir ziyaret gerçekleştirebileceği sinyalini veren Cohen "Bu (Suudi Arabistan'a ziyaret) masada, tarih henüz belirlenmiş değil." diye konuştu.

Cohen, Suudi Arabistan'ın düşmanı kesinlikle İsrail değildir. Onun düşmanı İran'dır." açıklamasında bulundu.

İsrail Dışişleri Bakanı Cohen'e göre, ABD Senatörü Lindsey Graham yakın zamanda gerçekleştirdiği Suudi Arabistan ziyaretinde İsrail'le normalleşme meselesini masaya yatırdı.

Bir Arap ülkesinin de bu yıl içinde İsrail'le normalleşeceğini ilan eden Cohen, hangi Arap ülkesinin İsrail'le normalleşeceğine açıklık getirmedi.

İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu, geçtiğimiz günlerde Suudi Arabistan'la normalleşme ve barış istediklerini ve bunu Arap-İsrail çatışmasını sonlandırmak için büyük bir adım olarak gördüklerini söylemişti.

İsrail-Suudi Arabistan normalleşmesi

Binyamin Netanyahu, seçimleri kazanmasının ardından başbakanlık döneminde Suudi Arabistan'la normalleşme sürecine girmek için çeşitli girişimlerde bulunacağının sinyalini vermişti.

Bazı İsrailli kaynaklar, Netanyahu'nun ABD üzerinden Riyad yönetimi ile ilişkiler kurma arayışında olduğunu iddia etmişti.

Suudi devletine ait Al Arabiya'ya konuşan Netanyahu, Suudi Arabistan ile normalleşmenin İsrail ile Filistin barışını sağlama konusunda mühim bir aşamaya karşılık geleceğinin altını çizmişti

Yeni bir barış girişimi sağlayabileceklerini düşünen Netanyahu, böylesi bir girişimin Arap-İsrail ve nihayetinde Filistin-İsrail çatışmasını çözmede büyük bir gelişmeye zemin hazırlayacağını dile getirmişti.

Netanyahu, bu girişimle açıklık getirmek istediği olayın Suudi Arabistan'la tarihi bir barışa imza atabilmek olduğunu söylemişti.

İsrail'deki yeni hükümette Ulsual Güvenlik Bakanı Itamar  Ben-Gvir'in Filistin ve Arap karşıtı görüşleriyle öne çıktığı biliniyordu.

Maliye Bakanı Bezalel Smotrich ise işgal altındaki Batı Şeria'da yasa dışı Yahudi yerleşimlerini genişletme niyetinde olduğu ifade ediliyordu.

Söz konusu hamleleri sebebiyle her iki isim, Filistinlilerce ve Arap dünyasında oldukça eleştirilmişti.

Suudi Arabistan ise daha önce İsrail'in Batı Şeria'daki işgalini sonlandırıncaya kadar normalleşmeye açık olmadığını belirtmişti.

Riyad yönetiminin Smotrich'in Batı Şeria'da Yahudi yerleşimleri genişletme hamlesi göz önüne alındığında İsrail'le normalleşme sürecine girip girmeyeceği merak konusu.

Ancak Amerikalı Yahudi liderlerle görüşen Suudi Arabistan Dış İlişkilerden Sorumlu Devlet Bakanı Abdul el Cubeyr'in geçen günlerde İsrail ile Suudi Arabistan arasındaki normalleşmenin er geç gerçekleşeceğini söylediği bildirilmişti.

Kaynak: Mepa News

tg-003.jpg

İlgili Haberler
Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Mepa News, yapılan yorumlardan sorumlu değildir. Her bir yorum 600 karakterle (boşluklu) sınırlıdır.
1 Yorum