Yunanistan'ın F-35 planı: Türkiye yerine programa dahil olmak

Yunanistan'ın F-35 planı: Türkiye yerine programa dahil olmak

Yunanistan basını, başbakan Kiryakos Miçotakis'in ABD ziyaretinde Başkan Donald Trump'a F-35 satın alma ve F-35 yapım sürecine dahil olma isteğini ileteceğini yazdı.

Yunanistan’ın çok okunan gazetelerinden Ta Nea, Yunanistan Başbakanı Kiryakos Miçotakis’in açıklamalarına yer vererek, Atina'nın F-35 planını duyurdu. Gazete, Miçotakis’in, “Eğer maddi imkanlar izin verirse F-35 satın almayı ciddi olarak düşünebiliriz çünkü bunlar piyasadaki en güncel ve modern araçlar” sözlerine yer verdi.

Washington'a gidiyor

Sözcü’nün haberine göre, 7 Ocak’ta Washington’a giderek ABD Başkanı Donald Trump ile bir araya gelecek olan Miçotakis’in bu ziyarete sayılı günler kala Türkiye’den boşalan F-35 üretim sürecine dahil olmak istediğini sık sık dillendirmeye başladı.

Ta Nea’da yer alan haberde, Miçotakis’in ABD-Yunanistan ilişkisini kuvvetlendirmek için F-35’leri kullanacağı belirtildi. Yunanistan bütçesini sarsmadan F-35 sürecine dahil olmak isteyen Miçotakis’in Washington’da iki senaryo üzerinden hareket edeceği belirtildi.

"Türkiye'nin yerine geçelim"

Yunan basınına göre birinci senaryoda Miçotakis, F-35 üretim sürecinde Türkiye’nin çıkarılması sonrasında oluşan boşluğu Yunanistan’ın doldurmasını önerecek. Yunanistan’ın F-35 üretim sürecine dahil olması sonrasında Atina’nın modern savaş uçaklarını satın alması gündeme gelecek.

İkinci senaryoda ise Yunanistan’ın ilk aşamada az miktarda F-35 savaş uçağı satın alması gündemde. Böyle bir durumda Yunanistan mevcut F-16’ların güncellemesini azaltarak geri kalan parası ile F-35’leri satın alacak. Bunu da F-35 üretim sürecine dahil olarak yapacak Yunanistan’ın başbakanı Miçotakis’in bu görüşlerini gelecek hafta ABD Başkanı Donald Trump, Başkan Yardımcısı Mike Pence ve Dışişleri Bakanı Mike Pompeo’ya sunması bekleniyor.

facebanner.jpg

İlgili Haberler
Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Mepa News, yapılan yorumlardan sorumlu değildir. Her bir yorum 600 karakterle (boşluklu) sınırlıdır.