ABD'den İsrail ve Filistin'e 'sükunet' çağrısı

ABD'den İsrail ve Filistin'e 'sükunet' çağrısı

ABD Dışişleri Bakanı Antony Blinken, İsrail ve Filistinlilere tırmanan şiddet ortamında sükûnetin yeniden tesisi için "acil adımlar" atmaları çağrısında bulundu.

İşgal altındaki Kudüs'te konuşan Blinken, iki tarafa da güvenlik getirecek "en iyi yol" olarak ABD'nin iki devletli çözüm konusundaki desteğini yineledi.

İsrail'deki yeni hükümet, Filistin devletinin kurulmasına karşı çıkıyor.

BBC Türkçe'nin haberine göre, Blinken, Pazartesi günü İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu ile yaptığı görüşmelerin ardından düzenlenen basın toplantısında, bir Filistinlinin işgal altındaki Doğu Kudüs'te yasa dışı Yahudi yerleşimcilere yönelik saldırısını "korkunç terör saldırısı" olarak nitelendirerek, başsağlığı diledi.

Blinken, ABD'nin "Filistinlilerin ve İsraillilerin özgürlük, güvenlik, fırsat, adalet ve onurdan eşit ölçüde faydalanması gibi kalıcı bir hedefi" olduğunu belirtti ve bu hedefe "iki devlet vizyonunu gerçekleştirerek", yani İsrail'in yanında bağımsız bir Filistin devleti ile ulaşılabileceğini vurguladı.

Aksi halde "İsrail'in güvenliği ve demokratik bir Yahudi devleti olarak uzun vadeli kimliğinin zarar göreceğini" söyledi ve şöyle devam etti.

"Bu nedenle tüm tarafları sükûneti yeniden tesis etmek, gerilimi düşürmek için acil adımlar atmaya çağırıyoruz - bir noktada İsrailliler ve Filistinliler için güvenlik duygusunu yeniden tesis edecek koşulları yaratabileceğimiz bir ortam olduğundan emin olmak istiyoruz."

Netanyahu, Blinken'in iki devletli çözüme destek açıklamasına yanıt vermedi. Yeni kurduğu hükümet, Filistin devleti kavramına kararlı bir şekilde karşı çıkan ve Filistinlilerin kendi devletleri için talep ettikleri topraklarda Yahudi yerleşimlerinin genişletilmesini destekleyen partilerden oluşuyor.

İşgal altındaki Batı Şeria ve Doğu Kudüs'teki İsrail yerleşimleri uluslararası hukuka göre yasadışı, ancak İsrail buna itiraz ediyor.

Netanyahu, hafta sonundaki saldırılara karşılık olarak sert önlemler alınacağını söyledi. Batı Şeria ve Doğu Kudüs'te İsrail güçleri takviye edildi ve saldırıları gerçekleştiren Filistinlilerin evleri yıkım için mühürlendi.

Hükümet ayrıca İsrail vatandaşlarına silah ruhsatı verilmesini genişletme ve hızlandırmanın yanı sıra "terörü destekleyen teröristlerin ailelerine" karşı tedbirler alma sözü verdi. Aile üyelerinin ikamet ve sosyal güvenlik haklarının ellerinden alınması da bunlar arasında.

tg-003.jpg

İlgili Haberler
Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Mepa News, yapılan yorumlardan sorumlu değildir. Her bir yorum 600 karakterle (boşluklu) sınırlıdır.