Hamas heyeti Esed rejimiyle bir araya geliyor

Hamas heyeti Esed rejimiyle bir araya geliyor

Hamas heyetinin iki günlük bir ziyaret çerçevesinde Suriye'de Esed rejimi yetkilileriyle görüşeceği bildiriliyor.

Suriye'de iç savaşın patlak verdiği ilk dönemlerde Beşar Esed rejimiyle arası açılan Hamas'ın, İran destekli Şam yönetimiyle ilişkilerini yeniden canlandırma çerçevesinde bugün Suriye'ye bir ziyaret gerçekleştireceği açıklandı.

Filistin İslami Direniş Hareketi'nin (Hamas), Esed rejimi ile normalleşmesi kapsamında bir süredir Suriye'yi ziyaret etmesi bekleniyordu.

Ekim ayının ilk haftalarında çıkan haberlerde, Hamas heyetinin Suriye'ye ziyarette bulunup Esed rejimi yetkilileriyle görüşmeler yapacağı bilgileri yer almıştı.

Arab News'in haberine göre Siyasi Büro Üyesi Halil el Hayye liderliğindeki Hamas heyetinin iki günlük bir ziyaret kapsamında bugün Suriye'ye ulaştığı bildiriliyor.

Üst düzey bir Hamas yetkilisine göre hareket, Suriye'nin başkenti Şam'daki ofisini yeniden açmayı planlıyor. Ancak ilişkilerin daha yeni normalleştiği bir dönemde bunu konuşmanın 'henüz erken' olduğu ifade ediliyor.

Haberde ayrıca Hamas ve Esed rejimi arasında İran ve Lübnan Hizbullahı ara buluculuk görevi gördüğü belirtiliyor.

Reuters'ın haberine göreyse Hamas-Esed rejimi arasındaki ilişkilerin normalleşmesi, Hamas'ın, Lübnan Hizbullahı, İran ve Esed rejiminin bir araya geldiği 'Direniş Ekseni'ne katılmasına zemin hazırlayabilir.

İngiltere merkezli Reuters haber ajansına konuşan Filistinli siyasi analist Mustafa Sawwaf'a göre, bir süredir Hamas'ın etkinlik alanının daraldığını ve bu kapsamda faaliyetlerine devam edebilecek yeni bölgeler bulma arayışına girdiğini söyledi.

Hamas-Esed rejimi ilişkileri

Hamas, 10 yıl süren gerginliğin ardından Esed rejimi ile ilişkilerini düzeltmeye karar vermişti.

Geçtiğimiz haziran ayında Hamas'tan iki yetkili Reuters'a verdikleri demeçte, Suriye iç savaşında muhalefete yönelik muameleleri dolayısıyla Esed ilişkileri zayıflatma kararı alan Hamas'ın 10 yıl sonra Esed rejimi ile ilişkileri yeniden tesis etmeye hazırlandığını söylemişti.

İsminin açıklanmasını istemeyen bir Hamas yetkilisi, tarafların ilişkileri düzeltme hususunda görüş alışverişinde bulunduğunu ve üst düzey heyetlerin katılımıyla toplantılar gerçekleştirildiğini belirtmişti.

Hamas'ın birkaç yıldır rejim ile ilişkilerini düzeltme arayışında olduğu, bunun için de İran destekli Lübnan Hizbullahı'nın aracılık yaptığı ifade ediliyordu.

Hamas tarafından yapılan son açıklama ise grubun Esed rejimiyle bağlarını yeniden kurduğunun ilanı olarak nitelendiriliyor.

Kaynak: Mepa News

whtspp.jpg

İlgili Haberler
Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Mepa News, yapılan yorumlardan sorumlu değildir. Her bir yorum 600 karakterle (boşluklu) sınırlıdır.