"Hamas Şam'da temsilcilik açmaya hazırlanıyor"

"Hamas Şam'da temsilcilik açmaya hazırlanıyor"

Filistin İslami Direniş Hareketi'nin (Hamas), Esed rejimiyle ilişkileri üst seviyelere taşımak amacıyla Suriye'nin başkenti Şam'da 'temsilcilik ofisi' açabileceği belirtildi.

Filistin İslami Direniş Hareketi (Hamas) ile Esed rejimi arasında ilişkiler gelişmeye devam ediyor.

Rey el Yevm gazetesinin haberine göre, geçen hafta Hamas ve Esed rejimi yetkililerinin yaptığı görüşmelerde, taraflar arasındaki koordinasyonun ve iletişimin geliştirilmesi konusunda mutabık kalındı.

İran ve Lübnan Hizbullahı'nın 'kolaylaştırıcı' bir rol oynadığının belirtildiği görüşmelerde Hamas ve Esed rejiminin "eski ihtilaflı meseleleri" bir kenara bırakıp, müzakerelere bilhassa Beyrut'ta devam etme konusunda anlaşmaya vardığı bildirildi.

Gazetenin konuya ilişkin bilgi sahibi olan Lübnanlı bir kaynağa dayandırdığı bilgilere göre ise Hamas'ın yakın bir zamanda Suriye'nin başkenti Şam'da yeniden 'temsilcilik ofisi' açabilme ihtimaline vurgu yapıldı.

Bu doğrultuda temsilcilik ofisinin açılması hususunda taraflara arasında pratik adımlar atılırken karşılıklı mesajları iletmek üzere bir Hamas liderinin Şam'a gönderildiği belirtildi.

Hamas yöneticilerinden Halil el Hayye liderliğindeki heyet, Ekim 2022'de Suriye'ye yaptığı ziyarette Beşar Esed ile görüşmüştü.

El Hayye, ziyarete ilişkin yaptığı açıklamada "Beşar Esed rejimi ile geçmişte yaşananları geçmişte bırakma konusunda mutabık kaldık." ifadesini kullanmıştı.

Hamas-Esed rejimi ilişkileri

Hamas, 10 yıl süren gerginliğin ardından Esed rejimi ile ilişkilerini düzeltmeye karar vermişti.

Geçtiğimiz haziran ayında Hamas'tan iki yetkili Reuters'a verdikleri demeçte, Suriye iç savaşında muhalefete yönelik muameleleri dolayısıyla Esed ilişkileri zayıflatma kararı alan Hamas'ın 10 yıl sonra Esed rejimi ile ilişkileri yeniden tesis etmeye hazırlandığını söylemişti.

İsminin açıklanmasını istemeyen bir Hamas yetkilisi, tarafların ilişkileri düzeltme hususunda görüş alışverişinde bulunduğunu ve üst düzey heyetlerin katılımıyla toplantılar gerçekleştirildiğini belirtmişti.

Hamas'ın birkaç yıldır rejim ile ilişkilerini düzeltme arayışında olduğu, bunun için de İran destekli Lübnan Hizbullahı'nın aracılık yaptığı ifade ediliyordu.

Hamas tarafından yapılan son açıklama ise grubun Esed rejimiyle bağlarını yeniden kurduğunun ilanı olarak nitelendiriliyor.

Kaynak: Mepa News

tg-003.jpg

İlgili Haberler
Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Mepa News, yapılan yorumlardan sorumlu değildir. Her bir yorum 600 karakterle (boşluklu) sınırlıdır.