Hamas, Suudi Arabistan'la normalleşme arayışında

Hamas, Suudi Arabistan'la normalleşme arayışında

Hamas heyetinin ilişkileri yeniden kurmak amacıyla Suudi Arabistan'ı ziyaret ettiği belirtiliyor.

Filistin İslami Direniş Hareketi'nin (Hamas), taraflar arasında yıllardır süren gerilimlerin ardından Suudi Arabistan'la siyasi ilişkileri güçlendirmek istediği ifade ediliyor.

New Arab'ta yer alan habere göre, Hamas Siyasi Büro Başkanı İsmail Heniyye ve beraberindeki üst düzey bir heyet, pazartesi günü umre ziyareti için Suudi Arabistan'a gitti.

Ziyaret İran-Suudi Arabistan normalleşmesi sonrasında geldi

Hamas'ın Suudi Arabistan ziyareti, Riyad-Tahran arasında diplomatik ilişkilerin yeniden tesis edilmesi kararı alınması sonrasında gerçekleşti.

Yetkili kaynaklar New Arab'a yaptığı açıklamada, Hamas heyetinin Suudi Arabistan ziyaretinde Riyad yönetimiyle ilişkileri yeniden kurma konusunu da görüşeceğini söyledi.

Kaynak "Hamas liderliği umreyle meşgul. Onlar görüşmek üzere Suudilerden son onayı bekliyorlar." diye konuştu.

Hamas'ın Suudi Arabistan ziyaretinin birkaç gün daha süreceği, taraflar arasında görüşmelerin yapılması durumunda Filistin meselesinin, Hamas-Suudi Arabistan arasındaki ilişkilerin ve Suudi Arabistan'daki Filistinli mahkumların durumunun masaya yatırılacağı ifade edildi.

Yetkili kaynaklara göre Hamas, söz konusu ziyaretin Suudi Arabistan tarafıyla ilişkiler kurmak için kapı aralamasını umuyor.

"Önemli bir adım"

Gazze merkezli siyasi analist Hüssam ed Decani, Hamas'ın tüm Arap ve İslam ülkeleriyle Filistin meselesine ve Filistinlilere yarar sağlayacak dengeli ilişkiler kurmaya istekli olduğunu söyledi. Ed Decani'ye göre Hamas heyetinin ziyareti, yıllardır süren kayıtsızlığın ardından Suudi Arabistan ile Hamas arasındaki ikili ilişkileri onarma yolunda önemli bir adım.

Ed Decani, Filistinlilerin İsrail'e karşı durmada onlara destek sağlayacak Arap gücünü yeniden kazanmaya ihtiyaç duyduğundan, Hamas'ın Suudi Arabistan'la bağlarını yeniden tesis etmede elinden geleni yapacağını düşündüğünü belirtti.

Suudi Arabistan'ın İslam dünyasına öncülük etme hedefi güttüğünü ifade eden Ed Decani, Filistin meselesinin amacını elde etmede Riyad için çok önemli olduğunu söyledi.

"Hamas Arap dünyasındaki pozisyonunu güçlendirme arayışında"

Ramallah merkezli siyasi analist Hasan Asfur ise Hamas'ın Arap dünyasındaki pozisyonunu güçlendirmek için dünyada meydana gelen gelişmelerden faydalanmaya çalıştığını ve bunu Filistin yönetimiyle ulusal bir birlik sağlamadan yapmaya çalıştığını ifade etti.

Asfur'a göre Hamas her zaman kendisini Filistin yönetimine bir alternatif olarak sundu ve İsrail'e karşı Filistin mücadelesinde Filistin yönetimini bir ortak olarak görmüyor.

Hamas ile Suudi Arabistan arasındaki ilişkiler, 2007'den bu yana soğuk ve tansiyonu normal seviyelere getirmeye yönelik çeşitli girişimler birçok kez başarısız oldu. Suudi yönetimi Filistin yönetimiyle uzlaşma konusundaki başarısızlıktan Hamas'ı sorumlu tutmuştu.

Suudi Arabistan hapishanelerinde 62 kadar Hamas üyesi bulunuyor. Öte yandan Riyad, bu yılın başlarında Hamas'a yakınlığıyla bilinen iki Filistinliyi serbest bırakmıştı.

Kaynak: Mepa News

tg-003.jpg

İlgili Haberler
Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Mepa News, yapılan yorumlardan sorumlu değildir. Her bir yorum 600 karakterle (boşluklu) sınırlıdır.