Hamas ile normalleşen Esed rejimi Filistinli mahkumları serbest bırakmıyor

Hamas ile normalleşen Esed rejimi Filistinli mahkumları serbest bırakmıyor

Esed rejimi, Hamas ile normalleşmesine rağmen hapishanelerindeki Filistinlileri serbest bırakmayı reddediyor.

Esed rejimi ile Filistin İslami Direniş Hareketi (Hamas) arasında ilişkilerin normalleşmesine rağmen Suriye'deki onlarca Filistinli sığınmacıdan halen haber alınamıyor.

İngiltere merkezli Suriye'deki Filistinliler için Eylem Grubu (AGPS) mensubu ve gazeteci Mahmud Zağmur'a göre Suriye'de Esed rejimi yaklaşık olarak bin 800 Filistinli sığınmacıyı alıkoymuş durumda ve bu Filistinlilerden çoğusundan haber alınamıyor. New Arab'ın haberine göre, gazeteci Mahmud Zağmur, Suriye'de binlerce Filistinlinin yerinden edildiğini aktarıyor.

Savaşın başlarından itibaren, Suriye'nin başkenti Şam'daki Filistinli sığınmacıların kaldığı Yermuk mülteci kampı Esed rejimi tarafından kuşatma altına alınmış ve Filistinliler çeşitli zorluklarla karşı karşıya bırakılmıştı. Dahası, Esed rejiminin 280 kadar sivili öldürdüğü Tadamun katliamında, Yermuk kampındaki Filistinli sığınmacılar da Suriyeli sivillerle birlikte infaz edilmişti.

The Guardian'ın nisan ayında aktardığı bir haberde 2013 yılında sivillerin Esed rejimi güçlerince Tadamun bölgesindeki bir çukura doldurup infaz edildiğine dair görüntüler yayımlanmıştı.

Tadamun Katliamı'nın ana sorumlularından olan Esed rejimine bağlı istihbarat güçlerinin mensubu Emced Yusuf'un da başkent Şam'ın kırsal kesiminde halen bir askeri üste görev aldığı belirtiliyordu.

Esed rejimi Filistinlileri hapishanelerden serbest bırakmayı reddediyor

Bir süredir Hamas ve Esed rejimi arasında ilişkilerin normalleşmesi sürecine girilse de Filistinli sığınmacılardan yüzlercesi halen Esed rejimi cezaevlerinde tutuluyor. Hamas başta olmak üzere Filistinli silahlı grupların, Suriye'de iç savaşın başladığı vakitlerde muhalefeti desteklediği ve Esed rejimine karşıtı bir tutum sergilediği biliniyordu.

"Filistin destekçisi" söylemini kullanan Esed rejiminin Filistinli sığınmacıları hapishanelerden serbest bırakmaması eleştirilere yol açıyor.

İsminin açıklanmaması şartıyla New Arab'a konuşan Hamas'tan resmi bir kaynağa göre, Hamas, Filistinli mahkumların akıbetinin ne olacağı konusunu görüşmek üzere Esed rejimi ile düzenli bir temas halindeydi.

Kaynağa göre, Esed rejimi, taahhütlerine rağmen Hamas'ın taleplerini ciddi bir mesele haline getirmekten kaçındı.

Batı Şeria'dan bir siyasi analist olan Halil Şahin, Esed rejiminin Filistinlileri Suriye vatandaşı olarak saymasından dolayı Hamas'ın Filistinlileri hapishanelerden serbest bırakma çabasının mümkün gözükmediğini söylüyor.

Şahin ayrıca, Esed rejiminin Filistinlileri Suriye vatandaşı olarak sayması sebebiyle rejim muhalifi olmaları durumunda Suriyeliler ile Filistinliler arasında fark görmediğini ifade ediyor.

Rusya ve İran destekli Esed rejimi, 2011 yılında başlayan savaşta yarım milyona yakın sivili katletmekle suçlanıyor. Bunların arasında çok sayıda Filistinli de yer alıyor.

Kaynak: Mepa News

tg-003.jpg

İlgili Haberler
Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Mepa News, yapılan yorumlardan sorumlu değildir. Her bir yorum 600 karakterle (boşluklu) sınırlıdır.