İsrail'in Gazze'ye saldırılarında en az 10 Filistinli hayatını kaybetti

İsrail'in Gazze'ye saldırılarında en az 10 Filistinli hayatını kaybetti

Gazze Şeridi'nde birkaç gündür gerilimin tırmanmasının ardından İsrail ordusu Gazze Şeridi'ne yönelik onlarca hava saldırısı gerçekleştirdi, Filistinli gruplar füze ve roketlerle karşılık verdi.

İsrail, İran destekli Filistin İslami Cihad Hareketi'nin tehdit oluşturduğunu öne sürerek 5 Ağustos günü saat 16.00 sularında abluka altındaki Gazze Şeridi'ne yönelik birçok hava saldırısı düzenledi.

İsrail'in İslamı Cihad'ın Batı Şeria'daki lideri Besam Saadi'ni tutuklamasının ardından hareket, İsrail güçlerine uyarılar göndermişti.

İsrail Başbakanı Yair Lapid, perşembe günü güç kullanımından kaçınmayacaklarını ifade etti.

Daha sonra İsrail, Gazze sınırında harekete karşı birçok önlem alacağını duyurdu.

Bu önlemler kapsamında Gazze'ye giriş çıkışlar engellendi ve bölgenin gözetim altında tutulması amacıyla şerit üzerinde insansız hava araçları uçuruldu.

"Şafak Vakti"

İsrail ordusu çok geçmeden Gazze Şeridi'nde İslami Cihad hareketine "Şafak Vakti" ismiyle bir operasyon başlattığını açıkladı. Operasyonun duyurulmasının ardından İsrail ordusu 25 bin rezerve kuvveti silah altına çağırdı.

Yahudi yerleşimlere yapılan çağrılarda ise ivedilikle sığınaklara gitmeleri ve sokağa çıkmamaları gerektiği bilgisi paylaşıldı.

Gazze'ye yönelik İsrail güçleri tarafından gerçekleştirilen hava saldırılarında Filistin Sağlık Bakanlığı'na göre biri 5 yaşındaki çocuk 10 kişi yaşamını yitirirken 75 kişi yaralandı.

fzdl8twacaeo078.jpg

İsrail'in söz konusu hava saldırılarında hayatını kaybedenlerin arasında İslami Cihad komutanlarından Teysir el Caberi'nin olduğu doğrulandı.

fzzw8iexeauydoc.jpg

İsrail ise saldırılarda 15 İslami Cihad üyesinin öldüğünü iddia etti.

Saldırılarda yaşamını yitiren İslami Cihad üyeleri için cenaze namazı kılındı.

İsrail hava saldırılarına karşılıklar

İsrail kaynaklı onlarca hava saldırısının ardından İslami Cihad bir dizi açıklamada bulundu.

Hareket kaynaklarından yapılan "Düşman halkımıza savaş ilan etti ve kahramanca bir yanıt alacak." açıklamalarının ardından grup, saat 21.00 sularının ardından İsrail'e doğru yüzlerce füze fırlattı.

İslami Cihad tarafından yapılan son açıklamada, İsrail tarafıyla herhangi bir görüşme olmadığı ve gerilimin gittikçe arttığı belirtildi.

İlk etapta Gazze Şeridi'ndeki büyük gruplar arasında, İslami Cihad dışında İsrail'e roket atan bir grup olmadı.

El Aksa Şehitleri Tugayı'ndan roket atışı

Ancak daha sonra El Aksa Şehitleri Tugayı bir açıklama yayımlayarak İsrail'e roket atışı yaptıklarını belirtti. Grup, İslami Cihad ile beraber saldırı düzenleyen ikinci büyük grup oldu.

Filistinli grupların füze ve roket saldırılarının ardından İsrail, Demir Kubbe'yi devreye soktu. Yüzlerce saldırının engellendiği öne sürüldü.

Grupların İsrail'e yönelik saldırıları halen devam ediyor.

İsrail'den Hamas'a uzak dur uyarısı

Filistin İslami Direniş Hareketi'nden (Hamas) "İsrail yeni bir suç işledi. Bunun bedelini ödeyecek ve tüm sorumluluğunu üstlenecek." açıklamasına ise İsrail tarafından karşılık olarak İsrail güçleri,  saldırıların İslami Cihad'a yapıldığı ve Hamas'ın  çatışmalardan uzak durmaları gerektiği çağrısını yaptı.

Hamas Siyasi Büro Müdürü İsmail Heniyye, İsrail'i Gazze'ye saldırmakla, bölgede tansiyonu yükseltmekle, İslami Cihad liderini ve sivilleri öldürmekle suçladı.

İsrail'in saldırganlığına karşı tüm opsiyonların açık olduğunu vurgulayan Büro açıklamasında, İsrail'in "suçu" kınandı.

Kassam Tugayları: "İntikam alınacak"

Kassam Tugayları, Öldürülen halkın kanının boşa gitmeyeceğini vurgularken bölgedeki Filistinli gruplar, İslami Cihad komutanı Caberi'ye suikastın cezasız kalmayacağının altını çizdi.

Mısır'dan ara buluculuk hamlesi

İsrail'in Gazze'ye saldırılarının ardından Mısır makamları, ateşkes sağlanması için taraflar arasında yoğun görüşmelere aracılık ettiğini açıkladı.

ABD: İsrail kendini koruma hakkına sahip

ABD tarafından yapılan açıklamada ise "Gazze saldırılarına ilişkin ilk açıklama: İsrail'in kendini koruma hakkına sahip olduğuna kesinlikle inanıyoruz." ifadeleri kullanıldı.

Filistin yönetimi: Olayların sorumlusu İsrail

Filistin yönetimi, İsrail'in Gazze Şeridi'ne yönelik saldırganlığını kınadı ve saldırıların derhal durdurulmasını talep etti. Yönetim, gerginlikten İsrail'i sorumlu tuttu.

Katar'dan kınama

Katar Dışişleri Bakanlığı, İsrail'e karşı bir kınama bildirisi yayımlayarak, Gazze'ye düzenlediği saldırılar sebebiyle İsrail'i suçladı.

Türkiye, İsrail'in 'hava saldırılarını' kınadı

Türkiye Dışişleri Bakanlığı, İsrail'in Gazze'ye yönelik düzenlediği hava saldırılarını şiddetle kınayan bir açıklama yayımladı.

Açıklamada . "Saldırılarda çocuklar dahil, sivillerin yaşamlarını kaybetmelerini kabul edilemez buluyoruz." denildi.

Bakanlık'tan yapılan açıklamada, sözkonusu olayların yeni bir çatışma sarmalına dönüşmeden derhal sonlandırılması gereği vurgulanırken itidal ve sağduyu çağrısı yapıldı.

Birleşmiş Milletler: Sivillere yönelik saldırıların hiçbir gerekçesi yok

Birleşmiş Milletler Orta Doğu barış süreci için özel koordinatörü Tor Wennesland, İsrail'in Gazze Şeridi'ni bombalamasının ardından sivilleri hedef alan saldırıların "haklı bir tarafı olmadığı" açıklamasında bulundu.

BM açıklamasında ayrıca Filistinli militanlar ile İsrail arasındaki çatışmalardan derin endişe duyulduğu ifade edildi.

Gazze Şeridi'ndeki gerilimin düzenli bir şekilde daha da tırmanabileceği ve Filistinli grupların İsrail'e yönelik saldırılarının devam edecebileceği aktarılıyor.

Kaynak: Mepa News

280.jpg

İlgili Haberler
Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Mepa News, yapılan yorumlardan sorumlu değildir. Her bir yorum 600 karakterle (boşluklu) sınırlıdır.