YPG'den Esed rejiminin davetine ret: "Önce özel statü"

YPG'den Esed rejiminin davetine ret: "Önce özel statü"

Esed rejimi Savunma Bakanlığı, YPG'ye kendilerine katılma çağrısında bulundu.

Suriye'de YPG, Esed rejiminin kendilerine katılma çağrısını geri çevirdi.

YPG’den yapılan açıklamada, "safların birleştirilmesinin YPG’nin özel statü ve yapısını koruyacak ve tanıyacak bir siyasi anlaşmaya bağlı olduğu" kaydedildi.

Açıklamada ayrıca "bu tür bir adımın Suriye ordusunun yeniden yapılandırılması için sağlam bir mekanizma gerektirdiğine" de dikkat çekildi.

Beşar Esed rejimi, ülkenin kuzeyindeki YPG'ye seslenerek Türkiye'ye karşı ortak mücadele etme çağrısı yapmıştı. Esed rejimine bağlı haber ajansı SANA üzerinden bir açıklama yapan Savunma Bakanlığı, "Suriye'de ortak bir düşmanla karşı karşıyayız" ifadesini kullanmış, açıklamada ayrıca Kürtlerle Arapların, "Sevgili Suriye'nin her bir santimetresini yeniden bir araya getirmek için Türk saldırganlığına karşı birleşmesi gerektiği" dile getirilmişti.

Açıklamada "Suriye ordusu, katılmak isteyen YPG mensupları ve birliklerini bünyesine katmaya hazırdır" ifadesi kullanıldı.

Türk birlikleri ve Esed güçleri arasında çatışma iddiası

Bu arada rejime bağlı devlet televizyonu rejim güçleri ile Türkiye'ye bağlı güçler arasında Rasulayn kenti yakınlarında şiddetli çatışmalar yaşandığını öne sürdü. Suriye medyasında çıkan haberlerde de Türk birliklerinin Rasulayn civarındaki bazı köyleri ele geçirdiğini kaydetti. Türkiye ise söz konusu iddialarla ilgili henüz resmi bir açıklama yapmadı.

Türkiye, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın ifade ettiğine göre Cuma gününden itibaren bölgede Rusya ile birlikte ortak devriye faaliyetlerine başlamayı planlıyor. Esed rejimi Savunma Bakanlığı'nın YPG'ye yönelik çağrısı uzmanlar tarafından, Esed rejiminin ülkenin kuzeyine yeniden yerleşme çabası olarak değerlendiriliyor. Esed güçleri, iç savaşın başlamasından kısa süre sonra, 2012 yılında buradaki güçlerini, başka bölgelerdeki çatışmalarda kullanmak üzere çekmişti.

Suriye İçişleri Bakanlığı ayrıca, bölge halkına sivil konularda gerekli olan tüm hizmetlerin ulaştırılabileceğini bildirdi ancak bu hizmetlerle ilgili ayrıntı verilmedi.

Suriye'nin Türkiye sınırına yakın bölgelerinde yaşayan Kürtlerin önemli bir kesiminin Suriye vatandaşlığı bulunmuyor. Beşar Esed'in babası ve selefi, eski Devlet Başkanı Hafız Esed 1962 yılında Suriyeli Kürtlerden on binlercesini vatandaşlıktan çıkarmıştı. 2011 yılına ait verilere göre Suriye'de yaklaşık 300 bin Kürt yaşıyordu.

twtcanli.jpg

İlgili Haberler
Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Mepa News, yapılan yorumlardan sorumlu değildir. Her bir yorum 600 karakterle (boşluklu) sınırlıdır.